“Happy birthday, let’s go to Trinidad”

Ne beam liniștiți romul din sticla de suc improvizată, în timp ce priveam către valurile negre de pe Malecon. Era seară, mașini treceau încet pe șoseaua veche, strada vuia de oameni veseli strânși în grupuri mici sau mari, vorbind tare. Era fix de ziua mea, avusesem parte de o zi minunată, având în vedere faptul că mă aflam în Cuba. De câteva zile mă împrietenisem cu Beau, o tipă din Austria, Pablo, un avocat din Ecuador, Gabriel, fost polițist din Coreea de Sud, si Jordan-un algerian ce locuia în Londra. Deci, așa cum s-ar putea spune, eram gașcă veselă.

Pe lângă problemele din ziua respectivă, în care nu mi-au mers cardurile, fiind din SUA, bancomatele mi le refuzau, a trebuit să împrumut bani deoarece cash-ul mi se termina, pielea mi se arsese deoarece îmi uitasem protecția solară (eh, veneam tot de la căldură),băieții îmi propuneau să mergem spre Trinidad de Cuba, unul dintre cele mai vechi orașe de pe insulă, protejat UNESCO. Călătoria avea să fie de cinci ore, pe la amiază, nici măcar nu știam unde vom ajunge.

Nu aveam niciun chef să merg, nu știu de ce rămăsesem setată pe gândul că timp de o săptămână voi rămâne în capitală, în Havana. N-am reușit să rezist rugăminților lor, și după câteva mojito ca la mama lor am zis în final ”DA”.

Dimineață ne-am trezit devreme, am băut o cafea și am pornit la drum, pe la unsprezece, toți cinci într-un Ford 1945 albastru marin. Iar mă simțeam într-un film, canapelele erau mari și spațioase, aș fi putut oricând opta în defavoarea mașinilor sport, moderne. Drumul până acolo a fost lin,cu multe plaje pe alocuri, și multă verdeată, palmieri mai mari sau mai mici pe o parte și pe alta a drumului; noroc că Jordan avea speaker-ul cu el, și melodii pe telefon (internetul nu este atât de la îndemână în Cuba, doar în spațiile publice, cum ar fi parcuri sau piețe, sau în diferite instituții, tot cu plată). Menționez încă o dată că eu nu știam unde vom ajunge, nici măcar cum arată orașul, dar aveam să fiu atât de recunoscătoare pntru decizia luată.

În momentul în care am intrat în oraș, totul arăta ca o feerie din alte veacuri. Când am trecut prin poarta orașului, drumuri pietruite ce duceau către străduțe înguste, căsuțe colorate, mai mari și mai mici, alipite una de cealaltă, cu arcade înalte și geamuri mari, acoperite de obloane de lemn inchis, deschise larg, cu perdele ce fluturau în adierea căldută, arhitectura colonială, trăsuri cu cai voinici și frumoși, oameni veseli și simpli, totul emana o bună-dispoziție molipsitoare.

Am ajuns și la casa unde trebuia să ne cazăm. Era o casă mare, cu etaj, cu o curte interioară superbă, îngrădită de ziduri mari, înalte, vopsite cu galben și alb; semăna cu o casă de vacantă a lui Simon Bolivar în Granada sa iubită. Sătucul era superb, vuia de energie, de simplitate; era cumva oprit în timp, însă păstrase cele mai frumoase obiceiuri ale simplității, a vieții trăite în scopul a ceea ce a fost ea cândva, odată de mult, înainte de modernizare și negativitatea erei noastre. Pe straduțele strâmte răsunau vocile și instrumentele oamenilor veseli, melodia salsei te transporta în alte vremuri, ei rămăseseră încă în ele, fericiți cu cântecul lor.

Am mers să vizităm tot ce era de vizitat, însă privit din acest punct de vedere, tot orașul era un muzeu imens. Am mers în centru, în Plaza Mayor, acolo unde parcul de palmieri era înconjurat de frumusețe și acoperișuri zâmbitoare; am vizitat Muzeul de Istorie, iar de cum intrai te simțeai învăluit de secole de întâmplări, te simțeai însetat de cunoaștere, artefactele erau dovada vie și palpabil ale istoriei.

Am urcat până sus, până la cel mai înalt etaj al turnului, de unde se zăreau pădurile Trinidadului iar în depărtare munții Cubei iubite ale lui Che Guevarra, iar pe fundal auzeam voci calde pe sunete ritmate. Priveam în jos, spre casele vesele, și mă încerca un sentiment de recunoștintă, de gratitudine pentru Univers, pentru viață, pentru locul unde mă aflam. Țin minte că aveam lacrimi în ochi, și sufletul mi-era plin, mult prea plin de fericire.

Piscina din munți, continuarea.💓

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s