Noroc sau destin?

M-am întrebat de multe ori dacă oamenii sunt norocoși sau dacă lucrurile se întâmplă aievea. Suntem oare supuși unei sorți neîndurătoare și de neschimbat sau omul își poate schimba destinul?

Este poate o întrebare prea mare pentru durata vieții noastre relativ scurte. Este o întrebare care ne macină la tot pasul, la fiecare decizie importantă sau mai puțin importantă; care este de fapt șirul întâmplărilor noastre din viața de zi cu zi? Sunt deja prestabilite, dinainte de a ne naște sau sunt pur și simplu aievea?

Mulți oameni cred în noroc. În ceva ce este deja existent, o forță binevoitoare nevăzută care ne ajută în situațiile dificile, care ne salvează în pragul prăpastiei, care ne favorizează în fața primejdiilor vieții. Mai sunt și ceilalți oameni care cred că norocul ni-l creăm singuri, noi, făuritorii propriilor destine, noi cei care ne avem viața în propriile mâini. Sau poate suntem cu toții nimic altceva decât simple împrejurări în mâinile destinului.

Ce poate fi adevărat din tot ceea ce am auzit în lungile povești despre istoria omenirii, despre istoria noastră, despre locul din care venim, despre locul în care mergem și despre tot ce vom întâmpina de-a lungul existenței noastre? Deține cineva răspunsul la toate întrebările? Puțin probabil, dacă mă întrebați pe mine. Nu ne rămâne decât să aflăm singuri, să trăim propriile experiențe, să trăim viața prin propriile filtre, iar apoi să ne formăm propriile percepții, să concluzionăm.

Ce mai contează ce poate fi, la urma urmelor? Noroc sau binecuvântare, soartă sau coincidențe? Dacă am ajuns aici prin împrejurările destinului sau prin pur si simplu o întâmplare nu ne rămâne decât să profităm de tot ceea ce stă așezat în fața retinelor noastre, nu ne rămâne decât să trăim frumos, în căutarea propriului destin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s