Paris, la poesie du monde

Rafinament, eleganță, splendoare. Artă pură. Acestea au fost primele cuvinte care mi-au răsunat în minte la prima întâlnire cu acest oraș superb. Cu toții am auzit faima sa de oraș al luminilor, al artelor, ale excentricităților, cu toții am aflat cel puțin odată despre câtă opulență și bun gust se ascund printre străduțele bine îngrijite, pe Champs-Elysee sau pe malurile Senei liniștite.

Despre Paris au fost scrise multe romane, toții marii scriitori, și cei mai mici și-au exprimat admirația pentru marele oraș, foarte mulți au povestit despre muzeele, parcurile, sculpturile sale, despre viața parizienilor, despre stilul lor de a trăi, despre însă atunci când le vezi cu proprii ochi este cu atât mai covârșitor, iar fiecare punct de vedere este diferit desigur. Fiecare dintre noi avem filtre diferite prin care judecăm tot ce ne înconjoară, tot ce ne atinge, tot ce ne impresionează. Parisul ar trebui să fie cu siguranță unul dintre acele locruri care îți ajung la suflet.

Primul lucru pe care am mers să îl vizitez a fost Turnul Eiffel, desigur. Nu ai cum să ratezi asemenea monument emblematic atunci când ești în Paris. Părea mai mic în fotografii, dar este atât de impresionant, privit printre brațele Senei într-o după amiază caldă. Mă simțeam onorată și simțeam recunoștință să pot ajunge în sfârșit acolo unde atâția călători au umblat, să pot să privesc unul dintre cele mai importante construcții de pe tot mapamondul. Mi-aș fi dorit să ajung în vârf, dar timpul nu prea îmi stătea la dispoziție. După ce i-am admirat suficient contrucția de metal, am coborât de pe pod și am mers să admir lebedele ce se jucau liniștite. Totul era așa de firesc pentru ele.

Următoarea oprire a fost Arcul de Triumph. Mai există unul aproape identic în București, o bijuterie arhitecturală de asemenea, însă trebuia să văd și originalul. Este contruit în aceeași manieră cu cel din România, cu bulevardele ce plojează din deschizătura arcului său către toate direcțiile orașului. Unul dintre acestea este Champs-Elysees, cu toate marile case de modă așezate unele lângă celelalte, pe care am pornit, admirând toată frumusețea și ordinea pe care o vedeam. Mergând pe Champs-Elysee am pornit spre Muzeul Louvru.

Am trecut prin Gradina Champs-Elysee, prin Piata Concordiei, pe lângă statuia impozantă a generalului Charles de Gaulle, până am ajuns in Jardin des Tuileries, grădina creată de Caterina de Medici în 1564, proprietate a Palatului Tuileries, loc în care au rezidat majoritatea monarhilor Franței, chiar și Napoleon Bonaparte, însă acesta fiind incendiat la sfârsitul Revoluției Franceze. Pot să vă spun că este o splendoare, de la copacii înalți crescuți și îngrijiți în linie dreaptă, cu toate flori ce colorează verdele viu cu eflorescențele lor, cu statuile ce înfrumusețează și mai mult numeroasele fântâni arteziene, este cu adevărat de o strălucire poetică.

În final, trecând prin grădină am ajuns la Muzeul Louvru. Am urcat scările care aveau vedere catre oraș și am trecut printr-o poartă sculptată, un mini arc de triumf. În fața mea se întindea muzeul, cu intrarea lui emblematică de cristal, și de o parte și de alta, pe un spațiu imens, toate pavilioanele sale. În fața intrării este amplasată o fântână ce îi oglindește imaginea argintie.

Parisul este într-adevăr definiția artei, a eleganței, a celor mai bune calități ale firii umane. Arta este ceea ce ne face să uităm că suntem efemeri, însă arta nu este. Arhitectură, picturi, decor, literatură, mjuzică…prin orice ar fi exprimată, arta este ceea ce ne face nemuritori de fapt. Cu toate că suntem perfect conștienți de cât de fragilă este, la fel ca noi însine de asemenea, suntem mereu în căutarea ei, o creăm, pentru o mare parte din noi devine țelul existenței, iar acesta este unul dintre cele mai frumoase lucruri ale ființei umane. Oamenii nu s-au născut creatori, dar am devenit genii în timp.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s